У Кропивницькому спортивній громадськості презентували книгу «Олімпійська спадщина Кіровоградщини»

9 червня в прес-центрі Центральноукраїнського бюро новин відбулася презентація книги «Олімпійська спадщина Кіровоградщини».
Така книга видана вперше в історії Кіровоградської області на основі зібраних та узагальнених унікальних архівних матеріалів. Монографія знайомить з досягненнями атлетів Кіровоградщини на Олімпійських іграх сучасності з 1952 по 2016 роки.
Видання книги стало можливим завдяки налагодженій в останні роки плідній співпраці між регіональним відділенням олімпійської академії України, відділенням НОК України в Кіровоградській області, місцевими органами виконавчої влади з питань спорту та органами місцевого самоврядування.
Презентація книги, яка була випущена наприкінці минулого року, була присвячена Міжнародному олімпійському дню та майбутнім Іграм XXXII Олімпіади Токіо-2020.
Під час презентації спікерами виступили: автор книги, керівник регіонального відділення Олімпійської академії України, професор кафедри теорії та методики олімпійського та професійного спорту ЦНТУ Сергій Воропай, голова відділення НОК України в Кіровоградській області Олександр Кузьмін, Заслужений тренер України зі спортивної гімнастики Світлана Куценко, Заслужений журналіст України, олімпійський оглядач Юрій Ілючек.
На заході були присутні: начальник управління молоді та спорту Кіровоградської обласної державної адміністрації Ірина Глобенко, начальник управління молоді та спорту Кропивницької міської ради Вячеслав Гурський, член НОК України Володимир Ковальов, актив та члени виконкому обласного відділення НОК України в Кіровоградській області, фахівці спортивної галузі, тренери і журналісти.


Сергій Воропай розповів про свою монографію, праця над якою тривала понад п’ять років. Автор наголосив на основних статистичних даних виступів атлетів регіону на Олімпійських іграх, а також розповів цікаві факти зі спортивної кар’єри найтитулованіших олімпійців Кіровоградщини, ілюструючи свою розповідь за допомогою слайдів. Сергій Миколайович подякував президенту Національного олімпійського комітету України Сергію Бубці, Президентку Олімпійської академії України Марії Булатовій, керівникам управління молоді та спорту облдержадміністрації, обласному осередку НОК України, видавництву «Антураж А», які зробили все можливе для того, щоб видання вийшло в світ.
Олександр Кузьмін висловив надію, що в найближчі роки вдасться винайти необхідні матеріальні ресурси, щоб зібрати інфомацію та випустити другу частину книги, яка буде присвячена тренерам і наставникам представників Кіровоградщини на Олімпійських іграх.
Світлана Куценко розповіла про виступи на Олімпійських іграх своїх вихованок, гімнасток Ольги Тесленко та Тетяни Ярош, а також поділилася своїми враженнями від участі в наймасштабніших спортивних іграх сучасності.
Юрій Ілючек, який висвітлював змагання двох останніх Ігор Олімпіад зазначив, що дане видання матиме важливе значення для пропаганди олімпійських ідеалів серед широких верств населення, особливо серед дітей та молоді, сприятиме популяризації та розвитку олімпійського руху в регіоні, стане безцінним посібником для фахівців галузі фізичного виховання, спорту й освіти, а також гарним подарунком для широкого загалу читачів, які цікавляться історією олімпійського спорту.